konverteringsgrad

Hem » Aktuellt » Konverteringsgrad – så mäter du den på din webbplats

Konverteringsgrad – så mäter du den på din webbplats

Begreppet konverteringsgrad, också kallad conversion rate, används främst inom e-handel och används för att mäta andelen besökare som genomför någon typ av handling på din hemsida, exempelvis ett köp.

Konverteringsgrad som nyckeltal för att mäta framgång

Begreppet konverteringsgrad, också kallad conversion rate, används främst inom e-handel och används för att mäta andelen besökare som genomför någon typ av handling på din hemsida, exempelvis ett köp. 

Hur framgångsrik din e-handel är beror på hur väl du lyckas göra dina besökare till kunder. En sömlös kundresa skapar konverteringar och när du ska mäta effekten av ditt arbete är det konverteringsgraden du vill titta på. Konverteringsgraden är ett mått på om din försäljning är effektiv eller inte. Genom att dividera antal transaktioner med antal användare kan du räkna ut hur din konverteringsgrad ser ut.​

Formel för att räkna ut konverteringsgrad:

Antal transaktioner över x tid / Antal användare = konverteringsgrad (%)

Hur ökar du konverteringsgraden på din sajt/webbsida?

En av de viktigaste faktorerna du måste ta hänsyn till är vem du vill nå ut till. Du måste titta på din målgrupp. Vem ska läsa ditt innehåll? Hur hittar du din idealkund och hur kommunicerar du sedan med denna? Du behöver definiera din målgrupp du vill rikta ditt erbjudande till. När rätt mottagare nås med rätt erbjudande kommer du öka din konverteringsgrad. 

Varför det är viktigt med en optimerad landningssida?

För att göra detta behöver du bygga landningssidor som leder till en konvertering. Du behöver då börja med att titta på vad du har för mål med sidan. Vad är det du vill att besökaren ska göra? Det viktigaste att tänka på är att innehållet på sidan och målet med den överensstämmer med vad besökaren är ute efter. Det är därför det är så viktigt att veta vem målgruppen är och veta hur du ska möta kunden var den än befinner sig i köpprocessen. Hur ska din landningssida möta detta? 

En sak att titta på är vad du löser för problem hos kunden och att du blir tydlig i din kommunikation när det gäller detta. Vad är ditt värdeerbjudande? Detta kan se olika ut beroende på vilken bransch du är i och vem din målgrupp är och vad de söker. En besökare blir inte automatiskt en betalande kund. Innan ett köp sker har kunden identifierat ett problem och du vill lösa det och behöver då titta på hela kundresan och optimera denna. 

Hur du kommunicerar med kunden – nyckeln till konvertering

En viktig aspekt är hur du paketerar ditt innehåll. Kan du skapa ett mervärde för din kund och skapa ett engagemang så kommer du också kunna öka din konverteringsgrad. Sättet företag kommunicerar med sina kunder har idag förändrats från att tidigare ha skrikit ut sitt erbjudande med megafon till en mer personlig kontakt med den enskilda individen. Du behöver vara tydlig med ditt varumärkes personlighet och skapa innehåll som sticker ut, skapar känslor och triggar beteenden. Gör sökordsanalyser, SEO-optimera dina texter och titta på hur dina konkurrenter gör.

Fånga intresset och behåll din kund på webbsidan

En besökare på din webbplats hinner på ofattbara 0,05 sekunder avgöra om denna gillar sidan eller inte. Är inte ditt innehåll och layout tillräckligt bra kommer du tappa din potentiella kund direkt. Det måste vara enkelt, visuellt attraktivt och med ett tydligt mål, och som jag skrev tidigare här ovan, med ett innehåll som stämmer överens med kunden förväntningar. Det ska vara så friktionsfritt som möjligt och utan distraherande moment. 

Öka din konverteringsgrad med en call to Action. En Call to Action, eller CTA, är en uppmaning till kunden att ta nästa steg i sin kundresa. Du skapar en tydlig väg till det du vill att din kund ska göra. Det kan till exempel vara en köpknapp, en “Läs mer”-knapp eller annan knapp som leder till någon form av konvertering. Använd ledande frågor i din text och basera din CTA på frågan. Det visuella är som tidigare nämnts också viktigt här och det är en god idé att titta på hela psykologin kring köp på webben. Förutom värdet av bra copywriting och SEO-optimerat textinnehåll så spelar färger på webbsidan och storlek på knappar roll, bland mycket annat. Med A/B-tester kan du analysera vad som fungerar.

Arbetet med webbsidor tar tid då innehållet kontinuerligt behöver förbättras, uppdateras och förädlas. För att öka din konverteringsgrad behöver du hela tiden tänka på din konverteringsoptimering. Varför är det viktigt att titta på optimering? Tiden du har på dig att fånga en persons intresse är minimal. Det är otroligt lite tid du har på dig att få din kunds uppmärksamhet. Hinner du förmedla ditt värde på denna tid?

Sammanfattningsvis, varför vill du öka konverteringsgraden?

Att skapa och optimera landningssidor är tidskrävande. Om det kan öka din lönsamhet genom att öka konverteringsgraden är det dock alltid värt det och jag rekommenderar det till alla som befinner sig på webben och har ett mål med sin webbsida. Genom att öka din konverteringsgrad ökar du värdet per kund vilket också kan leda till mindre kostnader du behöver lägga på marknadsföring. En win-win!   


Vill du veta hur du kan öka konverteringsgraden på just din webbsida? Vill du ha en gratis översiktlig analys av oss på Bizkit? Kontaktuppgifter hittar du här nedan. Hör av dig så hjälper vi dig gärna!


Läs vidare