Sökmotoroptimering

Hem » Aktuellt » Sökmotoroptimering

Sökmotoroptimering

Sökmotoroptimering eller bara helt enkelt som det förkortas på engelska, SEO – Search engine optimisation. Kärt barn har många namn men syftar till samma sak. Det är det arbete du gör för att leda mer trafik till din webbplats från sökresultatet hos sökmotorerna. Mer trafik leder du till din webbplats genom att förbättra din positionering på olika ord och fraser som människor söker på.


Vad är sökmotoroptimering?

Det här är egentligen inte särskilt krångligt som vi säger på småländska utan handlar om att ta kontroll över din organiska trafik till din webbplats. Google (den vanligaste sökmotorn) har dessutom varit väldigt frikostiga med att släppa en guide på MÅNGA sidor över hur det fungerar.

Precis som vilken annan del i verksamheten så är sökoptimering ett arbete som görs kontinuerligt hela tiden. Arbetet kan delas in i det som görs på webbplatsen, det som görs utanför webbplatsen och den tekniska delen. Alla tre delarna behöver uppmärksamhet, det går inte enbart fokusera på att ha ett bra innehåll men det som kanske bör prioriteras av de tre om du har ont om tid.


Hur funkar sökmotoroptimering?

Så vad är det då som ställer till det för många? Det kanske inte är så självklart trots guider och många experter där ute? Håll i er för här kommer en sanning, INGEN vet exakt hur det fungerar, åtminstone om du inte jobbar på Google och har en väldigt hög position på den avdelningen som arbetar med deras algoritmer.

Om det nu vore så svårt hur kan det då finnas experter inom området som sägs sig veta exakt hur du ska göra för att komma högt upp i sökresultatet på ett specifikt sökord? För det första, den som säger sig veta hur det fungerar exakt, talar inte sanning. Ingen vet exakt som jag beskrev i det föregående stycket men vi är några stycken där ute som har väldigt bra koll på hur sökmotorernas algoritmer fungerar.

Hela grejen med sökmotoroptimering är att det delvis är en gissningslek. Då borde det gå att tillämpa en annan väldigt känd, legendarisk sägen: “Spendera 10 000 timmar på något och du blir expert på området”. Riktigt så enkelt är det inte heller för Google ändrar sina algoritmer med jämna mellanrum som i sin tur förändrar det vi vet och dina förutsättningar. Till råga på det så arbetar säkerligen dina konkurrenter med att förbättra sin postionering vilket kan försämra dina förutsättningar att komma högt upp i sökresultatet.




Sökmotoroptimering



Varför ska jag arbeta med sökmotoroptimering?

Det finns många sätt att driva besökare till din webbplats men vi vågar hävda att trafiken från sökorden är en av de viktigaste och billigaste marknadsföringsmetoderna. Oavsett vilken syfte din webbplats har så har du möjligheten att nå ut till, för dig helt nya, potentiella kunder med ditt erbjudande eller annan relevant information. Driver du en e-handel så är väldigt fördelaktigt att komma högt upp med dina produkter, dessutom tenderar en användare som söker efter dina produkter att klicka oftare på det faktiska sökresultatet än de betalda annonserna ovanför.  

Skapar du förutsättningarna att få in relevanta besökare till din webbplats så ökar du chanserna att konvertera dem till kunder eller vad målet är med din webbplats. När arbetet väl har gjorts så tar du del av resultatet en lång tid framöver. Till skillnad från annonsering som kostar varje gång att anskaffa besökare.


Hur kan jag lära mig mer om sökmotoroptimering?

Nu är vi tillbaka på de där klassiska 10 000 timmarna igen som det sägs krävs för att bemästra ett ämne. Det krävs dock inte riktigt 10 000 timmar men absolut en ansenlig mängd med tid. Här kommer några snabba tips från oss hur du kan lära dig mer:


  1. Studera sökmotorernas riktlinjer, lusläs inte för det tar för lång tid men skumma igenom det, det är alltid något nyttigt som du kommer snappa upp.
  2. Det finns bra poddar om SEO, ett perfekt tillfälle att lyssna igenom när du sitter i bilen eller är ute på promenad. Kan varmt rekommendera Tony Hammarlund och hans produktion SEO Podden som du hittar på bl a Spotify.
  3. Skaffa dig ett mätverktyg, det finns gott om olika mätverktyg där ute men för att veta om du gör rätt behöver du mäta resultatet.
  4. Ta del av de forum som finns online, du hittar bland annat SEO Sverige på Facebook som är en fantastisk källa till olika diskussioner runt ämnet. Det anordnas även fysiska träffar där SEO diskuteras och det finns en massa material på Youtube.
  5. Håll koll på dina konkurrenter, försök skaffa dig en bild av hur de arbetar och vad de gör som är bra, det gäller allt och inte enbart deras sökoptimering.


Kom förbi oss på Bizkit på en kaffe eller slå oss en signal så hjälper vi så gott vi kan.


Läs vidare