app-utveckling, mockup av SaveWaste - appen

Hem » Aktuellt » SaveWaste – en app som räddar mat och minimerar matsvinn

SaveWaste – en app som räddar mat och minimerar matsvinn

SaveWaste-appen, en genialisk lösning med en enkel och kraftfull målsättning: att minska matsvinnet i Sverige.

Historien bakom SaveWaste

SaveWaste-appen föddes ur en enkel tanke – att hantera matsvinn bättre. En av grundarna och initiativtagarna, Malcolm Holst, som arbetar i en butik, insåg hur mycket mat och produkter som slängdes och ville göra något åt detta. Hur det skulle göras visste han ännu inte, men tanken var att öppna en kanal för butiker att sälja produkterna istället för att slänga dem.

Malcolm delade sina idéer med sin vän Victor Stulic och de två kom senare till Bizkit med vad som från början egentligen bara var en grov idé kring vad de ville göra. Flera samtal senare hade en strategi formats kring hur man skulle kunna hantera detta och bygga vidare på idén. Idén som ledde fram till appen SaveWaste.

“Matsvinnet är ett problem som jag såg varje dag i min butik. Med SaveWaste ville vi göra det enkelt för butiker och företag att minska matsvinnet och öka sina intäkter, samtidigt som vi ger kunder möjligheten att spara pengar och minska sitt klimatavtryck. Det är en win-win-situation för alla.”

– Malcolm Holst, grundare av SaveWaste

Så fungerar SaveWaste

Appen ger butiker möjlighet att effektivt hantera sina produkter:

  1. Personalen scannar produkter som närmar sig sitt bäst-före-datum, har förpackningsskador eller av annat skäl inte kan stå kvar i hyllan.
  2. Kunden kan sedan hitta och boka dessa produkter i appen och köpa till nedsatta priser.
  3. Kunden väljer själv när denne vill hämta ut sin vara och när de kommer till butiken får de varan snabbt och enkelt utlämnad av personal.
  4. Kunden betalar därefter som vanligt i kassan.

Och all hantering från inscanning till utlämning av varan sker genom appen.

I appen finns även ett bonussystem där kunden samlar bonuspoäng på sina köp och där denna framöver kommer kunna använda bonusen till att stödja en lokal förening. Appen underlättar alltså för att minska matsvinnet och samtidigt skapa en vinst för både butiker, konsumenter och det lokala samhället.

Unik i jämförelse

SaveWaste-appen skiljer sig från liknande appar på marknaden genom sin tydliga inriktning på att ge användarna kontroll. Till skillnad från andra appar, som till exempel ”Too Good to Go,” vet användarna vad de köper med SaveWaste. Det ger dem möjlighet att planera sina inköp och dra nytta av förmånliga erbjudanden när de behöver dem.

Lösning på ett ekonomiskt och miljömässigt problem

För butiker handlar det om marginaler och att öka intäkterna genom att sälja produkter som annars skulle slängas. SaveWaste ger företag möjlighet att förbättra sina resultat samtidigt som de minskar sitt klimatavtryck. 

För kunden är det en chans att spara pengar i en tid med ökad inflation och höjda räntor. För konsumenter finns det många fördelar, från ekonomiska besparingar till att minska klimatavtrycket. Appen har potential att gynna många olika grupper som till exempel studenter, pensionärer och barnfamiljer.

“Genom att utveckla SaveWaste-appen ville vi skapa en plattform som inte bara minskade matsvinnet utan även gav konsumenterna möjlighet att hitta och köpa produkter till förmånliga priser samtidigt som man kan göra något fint för miljön.”

– David Berglund, VD på Bizkit

apputveckling för att rädda grönsaker

Utveckling av appen SaveWaste

Utvecklingen av SaveWaste-appen har omfattat både tekniska delar och affärsutveckling. Appen är en WPA hybridapp, vilket möjliggör smidiga uppdateringar och en hög användarvänlighet. Den är byggd från grunden med vårt eget ramverk och administreras och vidareutvecklas av oss. 

Appen har vid det här laget även hunnit genomgå flera UX-uppdateringar och David och gänget tycker nu att man landat i ett bra flöde både backend-, och frontend-mässigt.

Bizkit har alltså utvecklat och drivit allt från konceptualisering till implementering och vidare till publicering i appbutiker. SaveWaste är ett riktigt fint exempel på vår kompetens inom apputveckling där vi utvecklat från koncept till en väl fungerande app med pushnotiser och alla funktioner du vill ha.

Malcolm och Victor vid en poster om appen Savewaste
Victor Stulic till vänster och Malcolm Holst till höger.

Framtiden för SaveWaste

SaveWaste är ett lokalt företag i Växjö och framtida planer inkluderar samarbeten med flera lokala föreningar för att utöka bonussystemet och öka appens räckvidd. Men det riktigt stora steget framöver är för grundarna att välja i vilken riktning de vill gå vidare med SaveWaste.


Det finns många intressanta vägar man skulle kunna ta och de tittar på möjligheter att skala upp och att utforska möjligheter till samarbete med större aktörer, exempelvis Coop och ICA. En annan intressant tanke är att djurbutiker skulle kunna ha samma koncept i hanteringen av sitt djurfoder och även restaurangbranschen är något man tittar på. 

SaveWaste har redan bevisat sin framgång med en stark användarbas som växt snabbt direkt från start. Appen är en grym lösning för att skapa en win-win-situation för alla användare och har potentialen att göra en betydande skillnad för att minska matsvinn och för en mer hållbar framtid.

Vill du skapa en app?

Är du nyfiken på att bygga en app eller vill bolla idéer och tankar med oss? Vi älskar att prata app-utveckling och kan hjälpa dig med hela resan från idé till färdig produkt. Hör av dig till David så får du rätt person på tråden.

Telefon: 010-551 02 32
Mejl: david@bizkit.nu

Eller klicka dig fram till vår kontaktsida för mer information.

David Berglund, apputvecklare på Bizkit


Läs vidare