PIM

Hem » Aktuellt » Misstagen att undvika vid implementering av PIM-system

Misstagen att undvika vid implementering av PIM-system

I en tid av allt starkare digital närvaro och växande e-handelsmarknader har hanteringen av produktinformation blivit en central aspekt för framgångsrika företag i sin utmaning att hantera ständigt ökade produkt volymer. Att effektivisera processer och förbättra kundupplevelsen är avgörande för att stå sig i den globala konkurrensen. Product Information Management (PIM)-system erbjuder en lösning på denna utmaning genom att centralisera produktinformation.

Trots dess uppenbara fördelar, misslyckas många PIM-projekt. Antingen fullföljs de inte eller levereras inte den förväntade nyttan. I denna artikel utforskar vi de fem vanligaste anledningarna till att PIM-projekt inte når mållinjen eller används som tilltänkt vid slutprodukt.

5 vanliga fallgropar i PIM-Projekt
och hur du ska undvika dem.

Otillräcklig projektplanering

➤ Utan en tydlig projektplan och definierade mål blir det svårt att nå framgång. Detta kan innefatta en orealistisk tidsram, otillräckliga resurser eller bristande engagemang från företagsledningen.

För att lyckas med ditt PIM-projekt krävs noggrann planering och förberedelser. Innan du påbörjar implementeringen, se till att du har en tydlig vision för vad du vill uppnå. Vilka problem vill du lösa? Vilka mål vill du nå? Vilka resurser har du tillgängliga? Att ha en detaljerad plan och en realistisk budget är avgörande för att projektet ska löpa smidigt.

Bristande datakvalitet och förvaltning

➤ Dåligt strukturerad eller ofullständig data kan leda till problem, såsom tidsödande rengöringsprocess. Det är därför viktigt att lägga stor vikt vid datakvalitet redan från början.

Ett PIM-system är inte en ”installera och glöm” lösning. För att systemet ska fungera optimalt och leverera kontinuerligt värde krävs också kontinuerlig förvaltning. Det innebär att du behöver ha resurser och kompetens avsatta för att underhålla och uppdatera data i systemet.

En proaktiv strategi för förvaltning säkerställer att ditt PIM-system förblir en värdefull tillgång för din organisation. Genom att regelbundet utvärdera och förbättra systemet kan du maximera dess potential och uppnå de mål du har satt upp.

Brister i användarvänlighet

➤ Om slutanvändarna inte uppfattar värdet med systemet eller tycker att det är för komplext att använda, finns det en risk att projektet inte lyckas. Därför är utbildning och tydlig kommunikation om systemets fördelar oerhört viktigt.

Ett PIM-system är bara så bra som de personer som använder det. För att systemet ska bli en framgångsfaktor i din organisation krävs en välplanerad introduktion och utbildning. Användarna behöver förstå hur systemet kan göra deras arbete enklare och hur de ska använda det effektivt.

Tekniska utmaningar och integrationer

➤ Integration med befintliga system kan vara mer komplicerat än man tror. Tekniska begränsningar, inkompatibilitet mellan system och utmaningar med data konsistens kan fördröja eller till och med stoppa projektet.

För att systemet ska nå sin fulla potential behöver all relevant data samlas in och integreras från olika källor, som produktkataloger, ERP-system, CRM-system och e-handelsplattformar. Att skapa en effektiv data integrationsstrategi är en kritisk komponent för att slutföra ditt PIM-projekt.

Felaktigt val av PIM-system

➤ Ett PIM-system som inte matchar företagets unika krav riskerar att göra investeringen ineffektiv, svårtolkad för slutanvändarna, och ekonomiskt omotiverad när organisationen expanderar och på den vägen leda till att projektet inte når sina mål.

Marknaden erbjuder en mångfald av leverantörer och lösningar som varierar i både funktion och pris. Det är viktigt att noggrant överväga era specifika krav, utforska och jämföra alternativ, samt begära offerter. Genom att utvärdera demoversioner kan ni bättre förstå vad som passar just ert företag. Tänk på att den mest kostnadseffektiva lösningen inte nödvändigtvis är den billigaste, utan den som bäst uppfyller era behov.

Att implementera ett PIM-system kan erbjuda betydande fördelar för företag som behöver hantera en stor volym av produktinformation på ett effektivt sätt. Dock är framgången med dessa projekt inte garanterad. Genom att undvika de vanliga fallgroparna, kan företag öka sina chanser för ett framgångsrikt genomförande av PIM-projekt.


Vi förstår att det inte går att vara expert på allt. Bizkit kan därför hjälpa till med er affärsutveckling genom att bidra med utvärdering och val av lämpligt PIM-system utifrån er organisations förutsättningar. Vi kan även ta en aktiv roll som projektledare i ert PIM-projekt, för att i så hög utsträckning undvika de fallgropar som som listats ovan. Om behovet finns har Bizkit dessutom kompetens för att skräddarsy PIM-lösningar åt er organisation.


Läs vidare